Industriepark
Kleefse
Waard


Industriepark Kleefse Waard

In 1941 werd in opdracht van de Algemene Kunstzijde Unie (AKU ook wel bekend als ENKA) een strocellulose- en celvezelfabriek voor de kledingindustrie gebouwd. Als locatie kozen zij Arnhem en meer specifiek de Kleefse Waard. Later in 1969 fuseerden de AKU en Koninklijke Zout Organon (KZO) tot het AKZO-concern.


De Kleefse Waard werd het modernste bandenrayonbedrijf ter wereld, met een automatische viscosefabriek van 12 miljoen gulden, waarmee 50 arbeidsplaatsen en 4 ploegendiensten werden bespaard. In 1994 nam AKZO het Zweedse bedrijf Nobel over en het daaruit ontstane Akzo Nobel kocht vier jaar later het Engelse Courtaulds, samen werd het ACORDIS. Het aantal werknemers op de Kleefse Waard nam steeds verder af en de aandacht voor de hoge mate van vervuiling – met name de uitstoot van koolstof, zwavelwaterstof en geur – nam toe.

Uiteindelijk besloot ACORDIS het terrein te koop te zetten, inclusief de daar gevestigde bedrijven – veelal afsplitsingen van het voormalige AKZO.


In 2003 kocht ontwikkelaar en belegger Schipper Bosch het industrieterrein, om het samen met de gemeente Arnhem te herontwikkelen tot een aantrekkelijke vestigingsplaats. Dat begon met het herstellen van de historische gebouwen en de oorspronkelijke wegenstructuur, waarna de stap werd gezet naar het verbinden van de gevestigde bedrijven en het aantrekken en integreren van nieuwe bedrijven. Stap voor stap werd de community uitgebreid, niet alleen met grote technologische bedrijven maar ook met startups, onderwijsinstellingen en designers. Ook werd er opnieuw veel geïnvesteerd in communicatie en het meer openstellen van het park, om de aantrekkelijkheid en de innovaties die hier plaatsvinden onder de aandacht te brengen.


Nu is het terrein een locatie waar duurzame, energie gerelateerde ondernemingen zijn gevestigd.

In één van de industriële hallen, het KB gebouw, vinden de Experience Days 2018 plaats.

een unieke locatie

Industriepark Kleefse Waard (IPKW)

Westervoortsedijk 73
6827 AV Arnhem

Bereikbaarheid

IPKW is goed bereikbaar met de auto en het OV. Het park ligt vlakbij de A12 en de Pleijweg. Met de bus ben je in iets meer dan tien minuten vanaf Arnhem Centraal bij bushalte Kleefse Waard.


Plan je route

OV vanaf Arnhem Centraal
Routebeschrijving auto


Canon Nederland N.V. | Copyright © 2018